Yukarı Çık
Prof. Dr. Ferit Demirkan
Prof. Dr. Ferit Demirkan +90 530 512 02 04

DİYET

Liposuction Sonrası Beslenme?

Liposuction, diyet ve spor yaparak başarı sağlanamayan bölgesel yağ dokusunun giderilmesinde ideal bir tedavi yöntemidir. Bireyler liposuction sonrası fazla kilo almaz ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarını sürdürürler ise tedavi kalıcı olur. Bu sadece vücudu şekillendirme amaçlı bir tedavidir, kilo kaybı için beslenme tedavisi ve egzersiz vazgeçilmez bir bütündür. İşlem sonrası yağ miktarında artış gözlenmemesi ve uzun vadeli olumlu sonuçlar almak için diyetisyen takibiyle sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanılmalı ve sürdürülmelidir. İşlem yaptırmış birey ilk bir ay boyunca sık takip edilmeli, 1 ay sonrasında ise belirlenen aralıklarla takibe devam edilmelidir.

Liposuctionda yağ kaybının kalıcı olabilmesi için beslenmenizde dikkat etmeniz gerekenler;

Su: Günlük su ihtiyacımızın mutlaka karşılanması gerekir.Su dışında diğer sıvılarında (laktozsuz süt, komposto, yağsız az tuzlu çorba gibi) tüketimi önemlidir. Bütün bu sıvı besinlerle sıvı ihtiyacı desteklenmelidir.

Protein: Yağ kaybının daha çok olabilmesi için belirli bir süre protein ağırlıklı bir diyet uygulanmalıdır. Tercihlerinizi balık, tavuk, hindi gibi yağ oranı düşük, protein kaynaklarından yana kullanabilirsiniz.

Yağ: Liposuction sonrası dikkat etmemiz gereken bir diğer konu da yağ tercihimizdir. Tüketilen yağın çeşidi ve miktarı önemlidir, doymuş yağlardan (tereyağı, margarin vb.) bu süreçte olabildiğince uzak kalmak gerekir. Bunun yanı sıra sağlıklı yağları da beslenmemizden tamamen çıkarmayıp porsiyon kontrolü sağlayarak tüketebiliriz.

Tahıl: Tahıllar beslenmemizde önemli yere sahiptirler. Özellikle sağlıklı tahıllar tüketildiğinde size kilo aldırmaz aksine bu sürece yardımcı olarak sağlığınızı ve iyileşme sürecinizi destekler.

Sebze: Çiğ sebze ve salatalar gibi yüksek posa içeriğine sahip besin grupları her öğününüzün vazgeçilmezi olmalıdır. İşlemlerden sonra beslenmenizde mutlaka yer verilmelidir.

Meyve: Meyveler bu süreçte vitamin ve mineral ihtiyacımızı karşılamakta bize büyük fayda sağlayacaktır ancak bütün besinlerde olduğu gibi meyvelerin de fazla tüketimi vücutta depolanıp kilo aldıracağından günlük beslenmemize porsiyon kontrolüne dikkat ederek eklemeliyiz.

Tuz: Tuz içeriği yüksek besinler ödeminizi arttırabilir. Bu yüzden tuz ve tuzlu besinlerin tüketimi (turşu, şalgam suyu, salamura, konserve vb.) mümkün olduğunca azaltılmalıdır. Ayrıca maden suyu gibi sodyum oranı yüksek içecekler de ödeme sebebiyet verebilir, bu yüzden bu süreçte tüketimi sınırlandırılmalıdır.

Vitamin ve mineraller: Bazı vitamin ve mineraller doku onarımı sağlayarak iyileşme sürecini hızlandırır. Doktorunuzun da önerisiyle birtakım takviyeler kullanmanız bu süreçte size fayda sağlayabilir.

İşlem sonrası gaz ve şişkinlik olabilir. Bu sebeple en az bir hafta on gün kadar, gaz ve şişkinliğe yol açacak besinler (kurubaklagil, lahana, karnabahar, brokoli, soğan, süt vb.) tüketilmemelidir.

Doktorunuzun da bilgisi dahilinde fiziksel aktivitenizi arttırmalı ve bir yaşam tarzı haline getirmelisiniz. Burada dikkat etmeniz gereken keyif aldığınız bir egzersiz türünü seçmeniz ve bunu hayat boyu sürdürebilmenizdir.

Liposuction sonrası sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kazanmak için bireylerin hayat standartlarına uygun bir beslenme programı hazırlanmalıdır.

Vücudun kalıcı bir biçimde şekillendirilmesi çok yönlü bir ekip işidir.

Dyt. Maide Tatlıyer

Nutrist Beslenme ve Diyet Merkezi