Yukarı Çık
Prof. Dr. Ferit Demirkan
Prof. Dr. Ferit Demirkan +90 530 512 02 04

Laser Lipo

Liposuction

LASER liposuction ilk defa 2006 yılında Cynasure firması tarafında üretilen bir cihazla gündeme gelmiş ve 'Smart Lipo' olarak da anılmaya başlanmıştır. 2009 yılında Smart Lipo FDA onayı almıştır. Daha sonra farklı firmalar tarafından farklı dalga boylarında cihazlar geliştirilmiştir. Ancak şu an Cynasure Triplex isimli cihaz üç dalga boyu ile piyasadaki en ileri teknolojik cihazdır.

Liposuction

LASER Lipo Nedir?

LASER liposuctionda yağ dokusu cilt altına sokulan bir kanülle iletilen lazer ışınları ile ısıtılarak eritiliR. Yaklaşık 50-52 dereceye çıkan bu ısı aynı zamanda çevre bağ dokusu ve cilde ait dermal kollajeni de ısıtarak sıkılaşma sağlayabilir.

Liposuction

LAZER ışını ile cilt altındaki yağlar eritilirken, dermis ve yağları çevreleyen bağ dokusu da ısıtılarak sıkılaştırılıyor.

VASERdan farklı olarak kullanılan ışığın dalga boyuna göre farklı cihazlar mevcut. Örneğin SlimLipo 924/975 nm dalga boyunu kullanırken SmartLipo 1064/1320/1440 nm olarak 3 çeşit dalga boyunu birden kullanabilmektedir. Üç dalga boyunun değişik kombinasyonları ile ışının daha çok yağ dokusu veya dermal doku tarafından emilmesi sağlanabilir.

Liposuction
  • Gıdıkta yağlanma ve hafif sarkması olanlar
  • Üst kol alt kısımlarda yağlanma ve hafif-orta düzeyde sarkması olanlar
  • Jinekomastisi olan erkekler
  • Sırt, bel ve karın derisinde yağlanma ile hafif gevşemeleri olan 35-45 yaş arası kişiler
  • Diz çevresinde yağlanması olanlar
  • Baldırlarda yağlanması olanlar
  • Ayak bileklerinde yağlanması olanlar
  • Daha önce liposuction işlemi geçirip ikincisi gerekenler
  • Karın, meme, kol ve bacaklarda liposuction ile yağ almadan sadece cilt sıkılaştırma gereken kişiler

LASER liposuction aslında cilt altında kontrollü ve düşük seviyede bir yanık oluşturulması işlemidir. Bu ısı travmasına bağlı olarak sıkılaşma ortaya çıkar. Bu nedenle diğer liposuction tiplerine göre ameliyat sonrası dönem daha ağrılı olabilir. Özellikle ilk 1 hafta gece ağrıları olabilir. Ağrı kesici ve kas gevşetici kullanılması faydalı olur.

Ağrılar bir yana bırakılırsa takılan korse ile 3-4 gün sonra işe dönülebilir. Korse 3 hafta giyilmelidir. Korsenin hep aynı yerlerden katlanmamasına dikkat edilmelidir. Yoksa o bölgede bir çöküntü meyana gelebilir. İkinci haftadan itibaren her türlü spora geri dönülebilir. Üçüncü haftadan sonra LPG veya Velashape III gibi bir cihazla masaj yapılması sonucu daha düzgün hale getirir. Masaj cihazlarının ödemi çözücü etkisi de vardır.

LASERın ısıtıcı etkisi nedeni ile morluk ve kanamalara daha az rastlanır.

Buna rağmen az da alsa hematom ve seroma riski vardır. Olursa bunun hemen boşaltılması gerekir. Uzun dönemde hematom da emilip kaybolsa bile, kaybolduğu yerde bir çöküntü yaratır.

Ameliyat bölgesinde ciltte hissizlik olur. Bu 6 ay içinde kendiliğinden düzelir.

1069-1440 nm kombinasyonu ile yağlar eritilirken LASER probu cilt altına temas ederse buralarda minik noktasal yanıklar oluşabilir.

Özellikle uyluk üst iç kısmında deri çok ince olduğu için riskli kişilerde ameliyat sonrası hiperpigmentasyon olabilir.

LASER lipo ile gıdık alınırken çene köşesine çok yaklaşılması sonucu ağız çevresinde geçici fasyal sinir arızaları gelişebilir.

Düzeltmeler göz kararı ile yapıldığı için iki taraf arasında asimetriler oluşabilir. Masaj cihazları ile bu düzeltilemezse ikinci bir işlem gerekebilir.

Çok nadiren yağların kana karışıp akciğere gitmesi ve pıhtılaşma yaratması ile yağ embolisi oluşabilir. Bu ölüme varan sonuçlara yol açabilir.

Liposuction
  • LASER etkisini ısıtarak gösterdiği için protein yapılı dokularda kısalma/küçülme yaratIr; bunun klinik sonucu ise sıkılaşmadır. Özellikle gıdık ve kol sarkmalarında yeni bir çığır açtığı söylenebilir, çünkü eskiden buralara liposuction yapmak boşalan dokuların daha da sarkmasına neden olabiliyordu.
  • Üç dalga boylu cihazlarda, gerekiyorsa hiç yağ eritmeden ve almadan da cilt sıkılaştırması yapılabilir. Bu konuda etkinliği cilt yüzeyinden uygulanan Ulthera ve Thermaj gibi cihazlardan daha iyidir.
  • Eskiden liposuction yapılması mümkün olmayan baldır, ayak bileği gibi bölgelerde LASER ile sadece yağı eritmek ve içerde bırakmak da bir incelme sağlayabilir. Çünkü ısı etkisi ile ölen yağ dokuları 2 ay içinde vücut tarafından temizlenir.
  • KalçaÜç dalga boyunu kombine edebilen cihazlarda ‘Cellulase’ fonksiyonu ile selülite sebep olan bağ dokusu bantları kesilebilir. Bu da selülitlerde göreceli bir düzelme sağlayabilir.
  • LASER daha güçlü bir enerji tipidir ve zor bölgelerde daha başarılıdır: Örneğin erkekte meme dokusu gibi.
    • LASER enerjisi VASER kadar seciçi ve güvenli değildir. Karşısına çıkan bütün dokuları (damar ve sinirler dahil) ısıtabilir. Bu da komplikasyon çıkmaması için dikkatli kullanılmasını gerektirir.
    • LASER ile yağları eritip liposuction ile almak, sonra da cildi sıkılaştırmak ameliyat süresini uzatmaktadır. Zira enerjiyi yanığa sebep olmamak için yavaş vermek gerekir. Üç dalga boylu sistemlerde 1 litre yağ almak 45 dk sürmektedir.
    • LASER ışını eritmediği yağlarda da birkaç hafta sonra sertleşmeye ve nekroza neden olabilir. Bu nedenle ameliyat sonrasında LPG, Velashape veya Exilis gibi bir cihazla masaj seansları mutlaka gerekir.