Yukarı Çık
Prof. Dr. Ferit Demirkan
Prof. Dr. Ferit Demirkan +90 530 512 02 04

YÜZ ESTETİĞİ

Mimik Çizgilerinin Tedavisi - Estetik İşlemler

Yüzümüz duygularımızı ifade eden bir arayüzdür. Bunu da hemen cildin altına yapışan 17 çeşit mimik kası ile başarır. Ancak bu mimik kasları çok fazla kullanılırsa belli bölgelerde kırışıklıklar oluştururlar. Bunlara mimik çizgileri denir. Mimik çizgileri güneşe bağlı hasar nedeni ile ciltte oluşan yaşlanma çizgilerinden farklıdır. Yaşlanma çizileri yüzün her yerinde oluşabilirler ve sabittirler. Ancak mimik çizgileri dinamiktir, sadece belli bir kas grubu kullanıldığında ortaya çıkar, sonra ortadan kaybolur veya azalırlar.

Mimik Çizgilerinin Tedavisi - Estetik İşlemler

Mimik çizgilerinin en sık oluştuğu bölgeler göz çevresi (kaz ayakları) kaş arasında kaş çatmaya bağlı çizgiler ve alında kaş kaldırma ile oluşan yatay çizgiler. Daha az sıklıkla ağız büzüldüğü zaman dudak çevresinde oluşan çizgiler ve boyunda ortaya çıkan dikey bantlar da mimik çizgilerindendir.

Mimik Çizgilerinin Tedavisi - Estetik İşlemler
Mimik Çizgilerinin Tedavisi - Estetik İşlemler

Mimik çizgilerinin tedavisinde tek seçenek botulinum toksin enjeksiyonudur. Bu maddenin piyasadaki ismi Botox®tur. Botoksun etkisi kas hareketinin felç edilmesidir. Bu etki ortalama 4-5 ay sürer, sonrasında botoksu tekrarlamak gerekir.

Botox bakterilerden elde edilen bir zehirdir, toz halinde, soğuk zincirle taşınarak gelir, sulandırılarak kullanılır. Çok minik dozlarda kullanılır. Dolayısı ile botoksun yüzü şişirici bir etkisi yoktur. Botoks sadece kasların oynamasına engel olur, yani botoksun yüzü geren bir etkisi de yoktur.

Mimik Çizgilerinin Tedavisi- Estetik İşlemler

Botoks dozunda ve kişiye uygun şekilde kullanıldığında sihirli sonuçlar verebilir. Ancak botoks ifadeyi değiştirebilir. Eğer değişen ifade kaş çatıklığının ortadan kalkması ise olumlu bir değişiklik olarak algılanır. Dinlenmiş, ferahlamış bir görünüm elde edilir. Ama yüz mimiklerini çok kullanarak canlı konuşan kişilere, hem göz çevresi, hem kaş arası, hem de alın botoksu yapılırsa o kişinin yüzünde bir hareketsizlik ortaya çıkar. Bu olumlu bir değişiklik olarak algılanmayabilir. Sevilmeyen botoks etkilerinden biri budur. Bir diğeri ise botoksla hem kaşın kaldırıldığı hem de alnın dondurulduğu durumlardır. Bu kişilerde kaşların iç kısmı aşağı inerken yanları çok kalkar ve sorgulayan bir ifade ortaya çıkar.

Botoks yapılırken iğne ağrısından ziyade ilaca bağlı anlık şiddetli bir yanma hissedilir ama bu tahmmül edilemeyecek bir durum değildir, anestezik uygulama gerektirmez. İğne yapılırken cilt altı bir damara rastlayıp atlatırsa o bölgede yuvarlak bir morluk oluşur ve geçmesi 5-6 gün sürer. Başka bir komplikasyon ise kaşa fazla uygulanması sonucu ilacın göz kapağına inip geçici kapak düşmesi yaratmasıdır. Çoğunlukla kısmi bir düşme yaşanır ve sorun 3-4 haftada kendiliğinden çözülür.

Botoks dışında dysport isimli farklı bir toksin de mimik kırışıklıkları tedavisinde kullanılabilir. İki ilaç arasında sonuç açısından belirgin bir fark yoktur.