Yukarı Çık
Prof. Dr. Ferit Demirkan
Prof. Dr. Ferit Demirkan +90 530 512 02 04

VÜCUT ŞEKİLLENDİRME

Meme Büyütme - Vücut Şekillendirme

Memelerinin şekli ve büyüklüğü bir kadının beden algısında çok kritik bir rol oynayabilir. Silikon protezlerle yapılan meme büyütme ameliyatlarında, nispeten kısa bir ameliyat süresi ve küçük bir yara izi karşılığında memede arzu edilen şekil ve hacim değişimi yaratılabilir.

Doğuştan küçük memeler . Hamilelik veya aşırı kilo verme sonrası meme dokusunun küçülmesi ve memenin boşalması . Asimetrik memeler . Mevcut meme büyüklüğünün arttırılması Bu ameliyat memeleri birbirine yaklaştırmaz veya belirgin derecede sarkmış memeleri dikleştirmez.

Meme büyütme ameliyatları silikon meme protezlerinin meme dokusunun altına yerleştirilmesi ile yapılır. Meme başı çevresinden, memenin altındaki çizgiden veya koltukaltından yapılan kısa bir kesiden protez yerleştirilir. Protez hastanın durumuna göre mevcut meme dokusunun altına veya bunun hemen arkasındaki kas dokusunun altına yerleştirilir.

Her kadının göğüs kafesi yapısı, meme dokusu/yağ oranı ve bu dokuların yerleşimi farklı olduğu için memesi de son derece özgündür. Bu nedenle ancak yapılacak muayeneden sonra hastaya en uygun protezin seçilmesi mümkündür. Muayene sırasında memenin genişliği, yüksekliği, derinin elastikiyeti ve kalınlığı, mevcut meme dokusunun miktarı, göğüsün üst kısmının ne kadar boş olduğu, kullanılan sütyenin boyutları gibi noktalar incelenir. Hastanın isteği de göz önüne alınarak protez boyutuna karar verilir. 150-500 cc arasında bir büyüklük seçilebilir. En ideali tespit edilen ölçünün bir alt ve bir üst büyüklüklerini de içeren bir deneme setinin ameliyata getirilmesi, ameliyat sırasında hastanın oturtularak bu deneme protezlerinin hangisinin en iyi oturduğunun saptanması, daha sonra orjinal protezlerin açılıp, takılmasıdır.

Silikon protezler de şekillerine, içeriklerine ve yüzey özelliklerine göre çeşitlilik gösterirler. Etrafında katı silikondan bir kılıf, onun içinde de jel kıvamında silikon olan 'tam silikon' protezler doğal meme kıvmına en yakın hissi verirler ve bu konuda dışında silikon kılıf içinde su olan (saline) meme protezlerine üstünlükleri vardır. Damla şeklindeki (anatomik) protezler meme dokusunun çok az olduğu durumlarda daha doğal bir sonuç verirken, belli bir miktarın üzerinde meme dokusu olan hastalarda yuvarlak protezler de kullanılabilir. Burada cerrahın tercih ve alışkanlıkları da önemlidir. Üzeri düz veya üzeri pürtüklü yapıda olan meme protezleri arasındaki seçim de yine cerraha bırakılmalıdır.

Bu implantlar 50 yıllık tecrübe ile geliştirilmiş son derece sağlam ürünlerdir. Takılan protezler, ortalama 10 yıl kullanılabilir, çok daha uzun kullanan hastalar da vardır. Geliştirilen cohesive gel teknolojisi ile patlasalar bile doku içine akmazlar. Kanserle bir ilişkileri saptanmamıştır. Amerikan hükümetinin resmi sağlık denetim organı Food Drug Administration tarafından estetik amaçlı kullanımları onaylanmıştır.

Bu ameliyat hastanemizde genel anestezi altında yapılmaktadır. Aynı gün çıkmak mümkünse de bir gece kalmak önerilir.

Ameliyattan hemen sonraki dönemde göğüste bir miktar ağrı hissi olabilir, ama ağrı kesicilerle kolaylıkla kontrol edilebilir. Kas altına konan meme protezlerinde ameliyat sonrasındaki birkaç hafta boyunca kol hareketleri ile ağrı hissi olabilir ancak bu da geçicidir. Ameliyatta konan drenler (kanın dışarı alınmasını ağlayan kanül sistemi), 2. veya 3. gün çıkarılır. Bunlar çıkarıldıktan 1 veya 2 gün sonra duş alınabilir. Dikişler eriyen ipliklerle ve gizli atıldığı için alınmalarına gerek yoktur. Ameliyatta konulan bandajlar 3. günde özel bir sütyen veya sargı sistemi ile değiştirilir. Üçüncü haftadan sonra normal aerobik aktivitelerine dönülebilir. Bu dönemde göğüslere önerilen masaj uygulanır. Memelerin son halini alması için dokuların gevşemesi gerekir ve bu 10-12 hafta alır.

Büyütme ameliyatlarının emzirme üzerinde olumsuz bir etkisi beklenmemektedir.

Büyütme ameliyatından sonra mamografide bütüm meme dokusunun izlenebilmesi için ilave çekimler gerekir. Onun dışında mamografinin etkinliği azalmaz.

Bu ameliyatta sorun çıkması çok beklenmemektedir. Erken dönemde kan toplanması, enfeksiyon gibi sorunlar olabilir. Uzun dönemde vücudun protezlerin etrafında bir kapsül oluşturması nedeni ile memeler giderek sertleşebilir. Vakaların %15'inde değişik derecelerde ortaya çıkabilir. Sebebi tam olarak bilinmemektedir. İleri durumlarda çözüm için tekrar cerrahi gerekebilir. Bir başka sorun ise nadiren meme başlarının hassasiyetinin kaybolmasıdır. Böyle bir durumda 6 ay içinde bir miktar geri dönüş beklenir. Yine nadiren memeler arasında asimetri ortaya çıkabilir. Erken dönemde böyle bir durum ortaya çıkarsa genellikle 6 haftada kendiliğinden düzelir. Daha geç dönemde ortaya çıkan asimetriler genellikle cerrahi gerekirir.