Yukarı Çık
Prof. Dr. Ferit Demirkan
Prof. Dr. Ferit Demirkan +90 530 512 02 04

Liposuction

Liposuction

Liposuction negatif basınç (vakum) yardımı ile cilt altındaki yağları vücut dışına alarak vücudu şekillendiren bir tekniktir. Zaman içinde daha iyi sonuçlar alabilmek liposuction’a lazer ve ultrasonik teknikler eklenmiştir.

Yağın liposuction ile dışarı alınmasından öne lazerle eritilmesi veya ultrasonik enerji ile parçalanması belli avantajlar sağlar (bakınız lazer ve vaser).

Liposuction vücutta belli yerlerde toplanan ve kilo vermekle bile erimeyen bölgeleri inceltmek amacı ile yapılır. Kilo vermek amacı ile yapılması uygun değildir. Çünkü güvenli şekilde alınabilecek ortalama miktar 5 litre civarındadır ve bunun üzerine çıkıldığında hastanede kalış süresi uzayabilir, kan vermek gerekebilir. Maksimum miktar ise 10 litredir. Bunun üzerine çıkılan durumlarda vücudun dengesi bozulduğu için ciddi problemler ortaya çıkabilir. Ancak liposuction ile vücut sorun yaratan çıkıntılardan arındırılarak daha şekilli hale getirdiği için aslında liposuction gerçekte olduğundan daha zayıf gösterir.

Vücut şekillendirme denilen komnibe işlemin bir parçası olarak da kullanılır. Vücut şekillendirmede karın bölgesine abdominoplasti, diğer alanlara liposuction ve gerekirse de yağ enjeksiyonu yapılır

Bunun dışında aslında bütün abdominoplastilerde, popo şekillendirme ve meme küçültmelerde sonucu daha iyi göstermek için ameliyat bölgesi çevresine de uygulanır.

İdeal adaylar, kilo problemi olmadığı halde belinde, karnında, kalçalarında veya bacaklarında silüeti bozan bölgesel yağ fazlalıkları olan kişilerdir.

Bunun dışında biraz kilo problemi olan kişilerde kiloyu azaltma gibi bir amaç gütmeden sadece daha iyi bir vücut şekli sağlayarak görünümü düzeltmek için de tercih edilebilir.

Liposuction bir diyetin en uç noktasında çok kilo vermişken yapılırsa, muhtemel bir rebound ile kilo alındığında sonuçlar bozulabilir. Liposuction ideal olarak kalabildiğiniz kiloda iken yapılmalıdır. Daha sonra istenildiği kadar zayıflanabilir.

Çok kilolu olup liposuction ile zayıflamak isteyenlere liposuction yapılmamalıdır. Bölgesel yağlanması olup ciltte de sarkması olanlara liposuction yapılırsa içi boşalan deri daha da sarkacaktır. Onun için bu hastalarda deri çıkarılan germe işlemleri daha uygundur. Hafif sarkması olan kişilere ise klasik liposuction yerine lazer liposuction tercih edilmelidir.

Aşırı selüliti olanlarda liposuction ile selülitlerin altındaki yağ desteği alındığında selülitler daha da derinleşebilir. Bu tür hastalarda lazer lipo ve Cellulase işlemleri daha uygundur.

Liposuction 18 yaşından küçüklere uygulanmaz.

Ciddi sistemik hastalığı olup anestezi alması risk tekil edenlere de liposuction yapılmamalıdır.

Liposuction’ın en başarılı olduğu yerler şunlardır:

  • Bel Çevresi
  • Üst Karın
  • Kalça
  • Diz İçleri
  • Koltukaltındaki Meme Kuyruğu
  • Erkerde Meme(Jinekkomasti
  • Sırt

Liposuction’ın dalgalanma yaratabileceği yerler ise şöyledir:

  • Alt Karın
  • Uyluk Ön Yüzü
  • Uyluk Arka Yüzü

Gıdı, yüz, kollar, baldır ve ayak bileği çevresinde liposuction’ın özel formları uygulanmalıdır (LASER veya VASER).

Liposuction genellikle birden fazla bölgeyi ilgilendirdiği için genel anestezi altında yapılır. Ancak sadece tek bölge ve kısa bir işlemse sedasyon da yeterli olabilir

Bel çevresine yapılacak liposuctionlarda hastayı anestezi sırasında Masada çevirmek gerekir.

Ameliyata içinde damarları büzen ve ağrı kesen ilaçlar olan özel bir solüsyonun liposuction bölgesine enjeksiyonu ile başlanır. Genellikle 1 litre yağ anınacaksa o bölgeye en az 1 litre sıvı enjekte edilir. Enjeksiyon için belli bölgelerde küçük kesiler yapılır. Bu kesiler daha sonra liposuction için de kullanılır.

Daha sonra şişirilen bölgede cilt altına sokulan çelik bir tüp (kanül) sokulur; bu kanül, bir hortum vasıtası ile negatif basınç yaratan bir toplama kabına bağlıdır. Negatif basınç altında kanül ileri geri hareket ettirilerek yağlar emilip toplama kabına alınır. Kanülün gidip geldiği yerde bir boş tüneller açılmış olur ve böylece üzerindeki cilt aşağı doğru çöker. Ciltte bu çöküntülere bağlı ondülasyonların oluşmaması için kanülün cilt altında nasıl kullanıldığı önemlidir.

iposuctionda simetrinin sağlanması için her iki taraftan da eşit miktarda yağ almak gerekir.

Yağ alma işlemi bittikten sonra açılan kesiler birer sutürle kapatılır. Bu kesilerin izi ilerde pek farkedilmez. Ameliyatın sonunda hastaya bir korse giydirilir. Korsenin amacı cilt altına kanamayı azaltmak, ödemi kontrol etmek ve yağları şekillendirmektir.

Genellikle bir gece hastanede kalınır.

Liposuction çok ağrılı bir işlem değildir. 3-4 gün sonra işe dönülebilir. Ancak takılan korse 3 hafta giyilmelidir. Korsenin hep aynı yerlerden katlanmamasına dikkat edilmelidir. Yoksa o bölgede bir çöküntü meyana gelebilir. İkinci haftadan itibaren her türlü spora geri dönülebilir. Üçüncü haftadan sonra LPG veya Velashape III gibi bir cihazla masaj yapılması sonucu daha düzgün hale getirir. Masaj cihazlarının ödemi çözücü etkisi de vardır.

Ameliyatın hemen sonrasında ilt altı kanamalar ve morluklar oluşabilir. Bunlar 10 gün içinde kendiliğinden geçer. Ancak bir bölgede çok fazla kan toplanmışsa (hematom) bunun mümküse hemen boşaltılması gerekir. Uzun dönemde hematom da emilip kaybolsa bile, kaybolduğu yerde bir çöküntü yaratır. Bazen oluşan tünellerde su toplanması ortaya çıkar (seroma), hematoma benzer sonuçlar doğurabileceği için bu sıvının çekilmesi gerekir. Ameliyat bölgesinde ciltte hissizlik olur. Bu 6 ay içinde kendiliğinden düzelir. Kalın kanül kullanılması, çok yüzeyel alınması gibi sebeplerle ciltte ondülasyonlar oluşabilir. Eğer masaj tedavileri ile bu sorun azaltılamazsa içine yağ enjeksiyonu yapmak gerekebilir. Ancak ikinci bir girişim için en az 6 ay beklenir. Liposuctionda düzeltmeler göz kararı ile yapıldığı için iki taraf arasında asimetriler oluşabilir. Masaj cihazları ile bu düzeltilemezse ikinci bir işlem gerekebilir. Çok nadiren yağların kana karışıp akciğere gitmesi ve pıhtılaşma yaratması ile yağ embolisi oluşabilir. Bu ölüme varan sonuçlara yol açabilir.